loading...

EVO KAKO DA SE OSLOBODITE STRESA: Opustite najveći mišić stresa

Svakodnevne brige i problemi čine nas napetim, a uz pomoć disanja, iscjeljujućih riječi i emocionalne slobode moći ćete da se opustite i povratite ravnotežu.

Stres nas pogađa svakog dana, bez razlike, na poslu, u porodici, kod kuće… Stručnjaci tvrde da je u većini slučajeva uzrok u nedostatku vremena i pretjeranim zahtjevima modernog načina života.

Postoje razni savjeti tipa: probudite se ranije i posvetite nekoliko minuta sebi, družite se s pozitivnim ljudima, slušajte muziku koja vas opušta, smijte se… Koliko puta ste do sada pročitali takve savjete i nikad ništa niste uradili od svega toga ili ste pak radili ponešto ali i dalje ostajali u stanju stresa?

1. Tehnike disanja

“Pomoću tehnike disanja trenutno možete da pomognete sebi. Kada smo pod stresom, prvo reaguje vezivno tkivo: mišići se stegnu a najveći mišić stresa, dijafragma, učini da neravnomjerno i nepravilno dišemo. To ima za posljedicu pokretanje novog začaranog kruga u vidu loše prokrvljenosti organa i tkiva, a onda dolazi do spazma i bola. Postoje mnoge tehnike disanja kojima možemo regulisati pa i ublažiti stres. Pranajama ili joga disanja podrazumijeva kontrolisano disanje pri čemu prateći udah i izdah, svjesno kontrolišemo um i smirujući ga dovodimo cijelo tijelo u balans i mir”, kaže dr Olga Vasić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u beogradskom DZ Milutin Ivković (Srbija).





Preporučuje se i sistem disanja dr Butejka, pa sistem 1-7-1-7. Jedan znači da ne dišete, zatim brojite do sedam i polako udišete, jedan opet znači i da ne dišete, a onda opet brojite do sedam i lagano izdišete. Naravno sve vrijeme pratite svoj dah bez upliva drugih misli sa strane. Najjednostavnije je svjesno disanje ili udah–izdah disanje koje izvodite spontano onako kako vama odgovara, pri čemu držite maksimalnu pažnju na praćenje toka udisaja i izdisaja, u potpunom miru, bar desetak minuta.

2. Iscjeljujuće misli

Neosporno postoje tehnike koje omogućavaju da se meditacijom prevaziđu teška stresna stanja i razne bolesti. Najjednostavnije je da snimite sebi vođenu meditaciju i da se u opuštenom položaju koji vama odgovara, uz relaksirajuću muziku, predate se talasima lijepih reči i iscjeljujućih rečenica. Možete to i sami, pustite muziku, lezite i misaono izgovarajte riječi: ljubav, dobrota, milost, vaskrsenje, bog, dar, anđeo, iscjeljenje, zdravlje, sunce…. Sve ove riječi imaju vibratorno iscjeljujuće dejstvo. Molitva i obraćanje bogu za one koje vjeruju, uvijek je najbolje i najdjelotvornije rješenje.

3. Tehnika emocionalne slobode

Ova tehnika se zasniva na lupkanju određenih tačaka, po akupresurnom sistemu. Tom prilikom definišemo problem i verbalno dok lupkamo svaku tačku izgovaramo šablonsku rečenicu kojom ustvari “rastvaramo” ili brišemo problem. Naravno, za ozbiljne emotivne traume treba posao prepustiti terapeutu. Svakodnevne trenutne emocije kao što su bes, nezadovljstvo, nesnalaženje, nedostatak samopouzdanja, napetost, vrlo lako možemo i sami otkloniti.

“Postoje i druge vrste alternativnih terapija kojima se može djelovati protiv stresa: kvantna harmonizacija, naturopatija, refleksologija, razne vrste masaža, homeopatija, dendroterapija… Ono što će vam sigurno pomoći to je promjena percepcije, okretanje drugima, pomoć nekome, ne očekujući za uzvrat, zadovoljstvo zato što dajete jer darivanje sopstvena antistres nagrada”, tvrdi dr Olga Vasić.






Izvor: lepaisrecna
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar