loading...

Ukoliko patite od hroničnih bolova u leđima, dodirnite OVE tačke na svojim stopalima i posmatrajte šta će se zatim desiti. Prosto da ne povjeruješ!


    
Ukoliko patite od hroničnih bolova u leđima, dodirnite OVE tačke na svojim stopalima i posmatrajte šta će se zatim desiti. Prosto da ne povjeruješ!

Ako ste mislili da su stopala manje bitan dio tijela, onda se varate. Noge su najvrednije i pretrpe mnoge fizičke aktivnosti. Ako se pravilno zbrinu, mogu da vam pomognu da sprečite bol u leđima, kukovima i koljenima.



ledja-tacke

Hodanje na prstima

Svako može da uradi ovu vježbu i ona vam može pomoći da ojačate mišiće na prstima, ligamente i mišiće oko lopatice. Hodajte na prstima 20 sekundi, odmorite se 10-15 sekundi i sve ponovite 5 puta. Radite ovo dva puta dnevno.

Okretanje zglobova

Zglobovi su veoma važni jer mogu da izazovu bol u mišićima, kukovima, leđima i koljenima. Zato je bitno da vaši zglobovi budu fleksibilni. Lezite na leđa i pomjerite nogu ka glavi. Zatim okrećite zglob u smjeru kazaljke na satu 10 sekundi. Uradite isto i sa drugom nogom.

Hvatanje olovke prstima

Ovo je vrlo laka i jednostavna vježba koja može da se radi svuda. Samo postavite olovku na pod i pokušajte nogama da je pokupite. Ostanite u tom položaju 10 sekundi, a zatim je pustite.

Masaža tabana

Postavite tenisku lopticu tačno ispod drugog prsta desne noge. Polako pomjerajte lopticu oko tabana 1-3 minuta, zatim ponovite sa lijevim stopalom.

Istezanje petne žile uz pomoć koljena

Stanite licem okrenuti ka zidu sa jedno nogom napred, malo savijenom u koljenima. Držite obje pete ravno na podu i pomjerajte kukove ka napred prema zidu. Držite položaj istezanja 30 sekundi i zatim opustite 30 sekundi. Ponovite 2 puta po 10.

Istezanje prstiju

Sjedite na stolicu i desnu nogu stavite na lijevu butinu. Rukama obuhvatite nožne prste kao da se rukujete i istežite ih u stranu 10 sekundi. Ponovite 3 puta na obje noge.

Otporno savijanje

Ova vježba je odlična za manje mišiće nogu koji su od vitalnog značaja za održvanje ravnoteže. Ova vježba pomaže da zategnuti mišići ne dožive povrede. Sjedite i ispružite noge ispred sebe. Zatim uzmite gumu za istezanje i vucite je unazad dok se savijate. Savijte i nogu unazad i držite tu poziciju 5 sekundi i ponovite 10 puta.

Pete

Sjedite sa desnom nogom ispruženom, a lijevom ispod butina. Savijte se ka napred, stavite prste kao na slici i laganim pokretima pritiskajte palčeve dalje jedan od drugog. Držite ovako 30 sekundi i ponovite 2 puta na obje noge.

Pritisak nožnog prsta

Prije nego što počnete bilo kakvu vježbu, potrebno je da zagrijete mišiće. Prsti na nogama su odličan primjer. Ustanite, blago savijte koljena i pokušajte da uhvatite neki predmet prstima. Ostanite u tom položaju dok izbrojite do 3 i ponovite 10 puta.

Istezanje nogu i prstiju na gore



Kada vas bole leđa, uobičajno je da su tetive tijesno povezane sa tim problemom. Iz tog razloga se preporučuje istezanje. Lezite na leđa sa obje noge ispružene. Ispravite koljeno i zatim polako vucite peškir. Nemojte da pretjerate. Držite 20-30 sekundi i ponovite 2 puta na obje noge.

Izvor: fokuzz
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar