loading...

SVAKI ZUB JE POVEZAN SA NEKIM ORGANOM U TIJELU: BOL U ZUBU PREDVIĐA PROBLEME POJEDINOG ORGANA!


Čak i najmanje oštećenje zuba može predstavljati problem povezan sa svim organima. Prema stručnjacima, gornji i donji sjekutići (prvi i drugi) održavaju normalno stanje bubrega i mokraćne bešike.



svaki-zub

Očnjaci– normalno stanje jetre i žuči. Pretkutnjaci (4 i 5) nas mogu upozoriti na stanje sa plućima i debelog crijeva, kutnjaci ( 6 i 7) na stanje žuči, slezene i gušterače, a umnjaci na bolesti srca i tankog crijeva.

Nemojte nas pogrešno shvatiti, ne prati svaku bolest oštećenje zuba. Nekada se pacijenti žale na jer osjete bol na mjestima gdje su uklonili zube. To je tzv. fantomska bol, a dešava se zbog signala koje šalju bolesni organi do zuba.

Ako znate o toj povezanosti, možete lako otkriti koji vam je organ bolestan. Između unutrašnjih organa i zuba postoji jaka veza. Npr. bolesni zubi uzrokuju glavobolje.

Ako je upalni proces prisutan u korijenu zuba, bol će biti prisutna u parijetalnom dijelu. Lezije gornjih sjekutića uzrokuje bol u frontalnom području i očnjacima.

Ono što trebate znati jeste da je bol prvog i drugog sjekutića pokazatelj hroničnog pijelonefritisa (infekcija gornjeg dijela urinarnog trakta), cistitisa (bakterijska infekcija mokraćne bešike) i otitisa (upale uha).



Prvi sjekutić može biti pokazatelj tonsilitisa, osteohondrosisa (bolest zglobova).. U slučaju holecistitisa (akutno zapaljenje zida žučne kese) ili hepatitisa, prisutna je konstantna tupa bol.

Izvor: moja-kuhinjica
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar