loading...

Jagode i čokolada


Sastojci:

    4 jaja
    4 kašike šećera
    4 kašike brašna
    1,5 kašika kakaa
    2 kašike ulja
    1 prašak za pecivo


za natopiti koru:

    par kašika mljeka 


FIL od jagoda:

     250g jagoda
     4 kašike marmelade jagoda
     1 preljev za torte bezbojni 


fil od marscapone sira:

     5dl vrhnja za šlag
     500gr marscapone sira 
     4 kašike šećera 
     50g bijele čokolade
      par kapi arome vanilije
     1/2 kašika želatine(3 kašike vode)


 čokoladni preljev:

     150g vrhnja za šlag
     150g čokolade


Priprema Težina:Srednje zahtjevno

Pjenasto umutiti jaja sa šećerom pa dodati kakao i ulje sve fino mješati i na kraju dodati brašno i p.z.p.Smjesu izliti u četvrtastu tepsiju(oblozenu sa papirom za pečenje ako ćete vaditi biskvit,a ako ne nauljiti malo tepsiju i posuti brašnom pa staviti smjesu) i peći na 180C oko 15 min.provjeriti čackalicom dali je pečeno.Kad se ispeče natopiti biskvit sa mljekom.

Dok se biskvit peče početi mutiti vrhnje u čvrsti šlag pa dodati marscapone sir i šećer sve dobro izmutiti pa dodati vanilija aromu i čokoladu narendanu.Posto je fil dosta čvrst ja sam stavila pola velike kašike želatine sa 3 kašike vode da nabubri 5 mi.i malo rastopila i polako dodavati u fil i sve dobro izmiksati.

Na biskvit rasporedimo jagode narezane na ploške ili kolutove,a marmeladu razmutimo sa 250 ml vode,a u serpicu pomjesamo iz kesice preljev sa 2 kašike šećera i polagano dodajemo tekućinu da se ne zgrudva uz stalno mješanje dok ne provrije.zatim skloniti sa vatre malo ohladiti i preliti preko jagoda.

Preko jagoda i preljeva rasporediti marscapone kremu i ostaviti oko pola sata u frižideru da se stegne, a za to vrijeme otopiti čokoladu u vrhnju i ohladiti pa preliti po kremi i ostaviti da se kolač dobro ohladi...

Posluživanje
..dobro ohladiti kolač i uživati u savršenom okusu čokolade,jagoda mmm...odličan je ....
ukrasiti po želji sa jagodama ..;
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar