loading...
Jagode i čokolada
Sastojci:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1,5 kašika kakaa
2 kašike ulja
1 prašak za pecivo
za natopiti koru:
par kašika mljeka
FIL od jagoda:
250g jagoda
4 kašike marmelade jagoda
1 preljev za torte bezbojni
fil od marscapone sira:
5dl vrhnja za šlag
500gr marscapone sira
4 kašike šećera
50g bijele čokolade
par kapi arome vanilije
1/2 kašika želatine(3 kašike vode)
čokoladni preljev:
150g vrhnja za šlag
150g čokolade
Priprema Težina:Srednje zahtjevno
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom pa dodati kakao i ulje sve fino mješati i na kraju dodati brašno i p.z.p.Smjesu izliti u četvrtastu tepsiju(oblozenu sa papirom za pečenje ako ćete vaditi biskvit,a ako ne nauljiti malo tepsiju i posuti brašnom pa staviti smjesu) i peći na 180C oko 15 min.provjeriti čackalicom dali je pečeno.Kad se ispeče natopiti biskvit sa mljekom.
Dok se biskvit peče početi mutiti vrhnje u čvrsti šlag pa dodati marscapone sir i šećer sve dobro izmutiti pa dodati vanilija aromu i čokoladu narendanu.Posto je fil dosta čvrst ja sam stavila pola velike kašike želatine sa 3 kašike vode da nabubri 5 mi.i malo rastopila i polako dodavati u fil i sve dobro izmiksati.
Na biskvit rasporedimo jagode narezane na ploške ili kolutove,a marmeladu razmutimo sa 250 ml vode,a u serpicu pomjesamo iz kesice preljev sa 2 kašike šećera i polagano dodajemo tekućinu da se ne zgrudva uz stalno mješanje dok ne provrije.zatim skloniti sa vatre malo ohladiti i preliti preko jagoda.
Preko jagoda i preljeva rasporediti marscapone kremu i ostaviti oko pola sata u frižideru da se stegne, a za to vrijeme otopiti čokoladu u vrhnju i ohladiti pa preliti po kremi i ostaviti da se kolač dobro ohladi...
Posluživanje
..dobro ohladiti kolač i uživati u savršenom okusu čokolade,jagoda mmm...odličan je ....
ukrasiti po želji sa jagodama ..;
Nema komentara:
Objavi komentar