NAJLJEKOVITIJE POVRĆE: Cvekla reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol…


Cvekla je najkorisnije i najlekovitije povrće koje se lako vari, sadrži izuzetno veliku lepezu vitamina i minerala i izuzetno je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Crvena boja ove biljke potiče od antocijana koji utiče na obnjavljanje krvi. U cvekli su najprisutniji vitamini B1, B2, C i vitamin B12 koji izuzetno redak u biljnim namirnicama. Dokazano je da cvekla spada u antikancerogene namirnice. To što sadrži jod čini je dragocenim lekom protiv ateroskleroze i procesa starenja, a jako je delotvorna u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba.

Cvekla je puna sastojcima koje regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju rad krvnih sudova u dobrom stanju, podstiču rad jetre i leče prehladu. Izuzetno je efikasna u lečenju slabokrvnosti kod dece i mladih osoba jer sadrži visok procent gvožđa. Povoljno deluje na rad creva i njihovu pokretljivost.

Sok cvekle je takođe delotvoran kod mnogih bolesti. Deluje povoljno na metabolizam i jača ceo organizam.
Podijelite sa prijateljima:  

0 komentari:

Objavi komentar